Meşhur ve Leziz Fas Yemekleri
Okuma Süresi: 2 dakika

Coğrafî, tarihî ve kültürel gezintiniz karnınızı acıktıracaktır. Ama hiç üzülmeyin. Mağrib memleketleri içinde Fas, damak zevkini bilenler için vazgeçilmez bir durak. Baharatlı yemekleriyle dikkat çeker. Birçok çeşitliliği bünyesinde barındıran mutfağı et, balık ve sebze üçlüsünün etrafında bütünleşir. Şeker ve tuzun aynı yiyeceklerde buluşabildiği lezzetlere de sahiptir. Zeytinyağı ise Faslıların yemek ve sofralarından hiç eksik olmaz.

Fas’ta kahvaltı ve akşam yemekleri hafif olur. Öğle yemeği ise aksine ağır olmakla beraber günün en önemli öğünüdür. Hatta Faslılar günümüzde dahi öğle yemeği için evlerine giderler. Mesaiye yemekten sonra devam ederler. Hanelerindeki yemek faslının sırası ise bizle aynıdır diyebiliriz; çorba, yemek ve tatlı.

Endülüs Müslümanlarının tesiri, Fas kültürünün birçok yerinde hissedilir. Yemek kültüründe de bunu görürsünüz. Fas’ın meşhur lezzetlerinden olan harira da Endülüs kökenli bir çorba. Genellikle Ramazan-ı şerif sofralarında kendini göstermesi, harirayı özel yapan bir diğer özellik. Çorbayla yapılan bir başlangıçtan sonra akıllara hemen tajin ve kuskus gelir. İkisi de Fas mutfağının Berberi kültüründen izler taşıyan yemekleridir.

Tajin, Fas mutfağının güveç usulü yemeği desek yeridir. Fas güveci, ismini pişirildiği konik kaptan alır. Tatlıyla ekşinin harmanlandığı tajin, Fas’a gidenlerin deneyimlemeden geçmeyeceği bir lezzet.

Tajin, aslında bir pişirme yöntemi olduğu için halkın günlük sofralarında da kendine sıkça yer bulur. Çünkü Faslılar, yemeklerinin çoğunu bu kaplarda pişirirler. Haliyle tajinin yüzlerce çeşidi vardır. Bunlardan bazıları şunlardır; etli, tavuklu, nohutlu, üzümlü…

Fas Kuskus Eylemi: “Kuskus Hakkımız Engellenemez”

Fas’ın diğer meşhur yemeği kuskus da hem halkın hem de turistlerin vazgeçilmezidir. Kuskusun temel maddesi irmik olmakla beraber yanına eklenen sebze ve etlerle çeşitlendirilir. Kuskus her gün yenilebilen bir yemek türüdür. Özellikle cuma namazından sonra evlerde yenilmesi Fas kültüründe önem arz eden bir gelenektir. O kadar önemlidir ki bir dönem Faslı kadınları, kuskus yapmayı azaltınca erkekler cuma namazı çıkışında eylem yapmış ve şöyle bağırmışlar: “Kuskus hakkımız engellenemez!”

Sofraya en son tatlı gelir. Tatlımızın ismi şebakiadır. Fas sokaklarında bu tatlıya çokça rastlayabilirsiniz. Kızgın yağda hazırlanan tatlımız balla şerbetlendikten sonra susam ile süslenerek servis edilir. Bizim güllaç tatlısı Türkiye’de ne ise Fas’ta da şebakia tatlısı öyledir. Ramazan aylarının olmazsa olmazıdır.